VÄSTNYLÄNDSK AFTON 2008 
 Janni Korander  Ami Aspelund (ovan) och Hirdalskören

 

Både topp och bredd på Västnyländsk Afton 2008

Västnyländsk Afton bjöd i år på ett högtstående och imponerande brett kulturutbud. Allra mest gladde många av de yngsta artisterna, som fyllde TryckeriTeaterns scen med både talang och entusiasm på söndag 16.11 2008.

Det var nu tredje gången i ordningen som Västnyländska Ungdomsringen hade samlat både nya och etablerade artister från hela regionen till en gemensam programafton. Tonvikten var som tidigare lagd vid unga förmågor, och ungdomarna visade sig också verkligen på styva linan under kvällen, som kröntes av att Ami Aspelund presenterade sin nyaste skiva.

Raseborgs Sommarteater hade äran att inleda hela kvällen, med några sånger ur sommarens storproduktion, musikalen Ringaren i Notre Dame. Minna Kettunen som Esmeralda och Kim Snygg som puckelryggen Quasimodo var ett rörande par, och slog an den varma ton som genomsyrade hela kvällen.

Publikfavoriter blev ändå de allra yngsta förmågorna i Black and White Boys och Mbi:s dramagrupp i Pojo. Under Pia Nygårds och Rosie Westerlund ledning håller de här frimodiga 11-15-åringarna på att jobba fram en egen minimusikal på Högåsa i Pojo. Förhandstitten på VN Afton gav verkligen försmak, både för en medryckande version av Traktor Alban, och ännu mer för sångsolisten Oskar Nyholms Axl Rose-attityd i Guns n' Roses-låten Don't Cry.

14-åriga Janni Korander från Snappertuna vann fjolårets upplaga av Världens minsta schlagerfestival, och det är inte svårt att förstå varför. Hennes både mogna och suggestiva tolkningar av The Rose och Långsamt farväl (ackompanjerad av Björn Åkerberg) lämnade knappast någon oberörd.

Från klarhet till klarhet går också 15-åriga Madeleine Forsén. För tre år sedan gjorde hon succé som barnhemsbarnet Annie på Raseborgs Sommarteater, nu uppträdde hon som solist i Rasbeorgs musikinstituts band Random Six med övertygande rockstandards av U2 och Kiss. Ett extra plus för blott 8-åriga (!) Kalle Kontio från Ingå som spelade trummor som en hel karl.

Musikinstitutet Raseborg presenterade också andra unga förmågor som väckte publikens bifall. Anna Hellberg och Katariina Saarikoski uppträdde med två finstämda cellostycken, och en harmonisk gitarrkvintett bevisade att Beatles kompositioner också fungerar i klassiska arrangemang.

Samtämd gitarrkvintett från Musikinstitutet Raseborg.
The Black White Boys Anna Hellberg och Katariina Saarikoski
Musikinstitutets orkester Random Six med Madeleine Forsén som solist.
Manskören Raseborg visade upp sin humoristiska sida.

Trots att de säkert hade den högsta medelåldern visade herrarna i manskören Raseborg upp en sprittande barnslighet. Inledningen var visserligen pompös med dirigent Rolf. w. Ahlbergs hyllningssång till Raseborg, där till och med vitsippsflaggan påpassligt vecklades ut. Redan den påföljande Bellmansepisteln Käraste Bröder fick man dock dra på smilbanden, som sedan övergick i rena rama gapskrattet under de avslutande Saunanrakennuslaulu och den alldeles oemotståndliga "instrumentalversionen" av marschen Muistoja Pohjolasta.

Musiken var starkt framme i de flesta uppträdanden, men allt var inte bara musik. Sex dansare från Hurja Piruetti framträdde med Skyltdans (koreografi Ulla Koho), som på ett finurligt sätt förde tankarna till den kommande kommunsammanslagningen. Suggestiv, och t.o.m. lite skrämmande var VNF danslinjens effektfulla zombiedans, som framfördes av inte mindre än 18 välmaskerade elever.

Teater var ett annat centralt tema under kvällen. Fyra elever från VNF teaterlinjen, som ju har TryckeriTeatern som dagligt klassrum, visade att de var väl hemmastadda med scenen i en underhållande improvisationssketch.
Under 2009 firar Degerby UF 100-årsjubileum, och då ska det givetvis spelas revy. Degerby UF:s revygäng siktar på premiär i februari, och visade en glimt av vad som komma skall, en sång till det 80-åriga föreningshuset Furuborgs ära.
Endel av Degerbygänget var med också i kvällens mäktigaste inslag: utdraget ur vikingaspelet Slaget vid Hirdal, som i somras spelades på Björkudden i Ingå. Hirdalsavsnittet inleddes med en lekfull men halsbrytande strid mellan två vikingar (Kim Snygg och Daniel Kawecki), och avslutades med Hirdalskörens medryckande klagan inför Digre Olavs förebådade ankomst. Med på scenen var också kompositören Matti Kontio, samt kvällens två konferencierer Dan Idman och Barbro Backman, alla iförda vikingatida dress.

Kvällens två överraskningsgäster var Raseborgs stads blivande kulturbyråkrater, kultursekreterare Matts Blomqvist och kulturledare Lotta Lerviks. De fick av "kulturkonsulten" Jan Lindroos en lekfull uppgift: att med hjälp av kappsäckar höja kulturen i Raseborg till oanade höjder. Med samarbete blev kappsäcksbygget försvarligt högt, men inte särskilt stabilt...
 

 

 Dansföreningen Hurja Piruettis syn på västnyländsk kommunsamgång

Konferenciererna Dan Idman och Barbro Backman


Kulturtjänstemännen Lotta Lerviks och matts Blomqvist fick bygga med kappsäckar under "konsulten" Jan Lindroos' insyn.
 
 Improvisation av teaterlinjen vid VNF  Precision av danslinjen vid VNF
Degerby UF gav smakprov på vad som är att vänta i vinterns revy.

 

En av kvällens flitigaste artister var Teddy Granroth, som ackompanjerande sig själv på piano framträdde med tre nyskrivna visor. Förhoppningsvis får vi höra dem på skiva snart!
Teddy kompade också Raseborgs Sommarteaters uppträdande, och hoppade med på congas när hans elever vid Lärkkulla folkakademis musiklinje bjöd på ett oerhört svängigt set med sin tiomannaorkester. Taket lättade nästan när Lärkkullabandet anförda av sångarna Vicky Österberg, Sarah Helander och Ludde Lindholm släppte loss i Mustang Sally.

Men Teddy hann också hoppa in i kompbandet för kvällens sista uppträdande, Ami Aspelund. Lämpligt till Västnyländsk Afton hade hon fått sin nyaste skiva "På resa" från trycket, och tillsammans med Teddy Granroth, Rabbe Franzén och Kaarle Mannila framförde hon fem nyskrivna låtar. Ami Aspelund är ju en våra mest framgångsrika artister, och det var befriande att nu få höra henne tolka sina egna alster - allt från humoristiska sånger om en nostalgisk interrailresa och om en långtradarchaffis på linjen Hangö-S:t Petersburg till den mycket känslosamma visan Ängel.

Med det var en diger, men mycket omväxlande och underhållande Västnyländsk Afton till ända.
Som arrangör fungerade Västnyländska Ungdomsringen VNUR i samarbete med Karis stads kulturbyrå. Som producenter fungerade Tapio Laasonen och Jan Lindroos. För ljud- och ljustekniken under kvällen svarade Sebastian Sjöblom, Dennis Randström och Robban Sederholm.

Teddy Granroth uppträdde både med egna visor och som ackompanjatör för flera andra artister, bl.a. för Lärkkullas band och för Ami Aspelund.
Lärkkullas musiklinjes elever gav järnet i Mustang Sally.
Ami Aspelund stod för både svängig och stämningsfull avslutning på Västnyländsk Afton 2008.
FOTO: JAN LINDROOS OCH TAPIO LAASONEN

VÄSTNYLÄNDSK AFTON 2006